Мени

О школи


Давних година у Мајданпеку је отпочела са радом Основна школа "Михајло Спорић", стари назив "ОШ 12.септембар". Овим просторима корачали су најразличитији народи доносећи нове културне утицаје инова сазнања. Тако су се спајале традиције и културе и наш град је растао и напредовао поставши свет у малом.


Међу градским насељима у Србији, Мајданпек је по много чему имао посебна обележја. Многонационални састав становништва издвајао га је од осталих градских насеља.Како је школа неодвојиви део средине у којој обитава, кроз нашу установу су прошли и у њој оставили дубок траг припадници многих народа, и то не само са простора бивше Југославије, већ и целе Европе, па и Азије. 


Основна школа «12.септембар» основана је 1970. године одлуком СО Мајданпек, добивши назив према датуму који град слави као Дан ослобођења. Од тада до данас,основно образовање је кроз 30 генерација стекло око 5.000 ученика. Школа је посебно поносна на оне који су, стекавши овде темељно образовање, наставили даље школовање и вратили се граду као врсни стручњаци: лекари, просветни,културни и научни радници, државни репрезентативци...


Велика пажња је посвећена и неговању толеранције, позитивне социјалне климе и међусобне сарадње, као и развијању потенцијала ученика. Добри смо домаћини и Музичкој школи «Ранко Кривић» са којом делимо све успехе и недаће дуги низ година. Поред музичке школе, били смо домаћини и једни од оснивача Мајданпечке штампарије,Клуба љубитеља технике, итд.


Поред рада са ученицима и њиховим родитељима, велику пажњу посветили смо и уређењу школе,тако да је у школи у последњих неколико година реализовано и неколико пројекатау сарадњи са Министарством просвете и спорта, Светском банком, CHF-ом,UNICEF-ом, Министарством рударства и енергетике, Министарством за капиталне инвестиције... Школа је добила нови кров, део учионица добио је нов намештај,комплетна столарија је замењена PVC столаријом у оквиру пројекта Енергетске ефикасности, а ускоро ће отпочети и радови на реновирању фискултурне сале и школског базена. Школа је добитник и награде Локалног Еколошког Акционог Плана за најуређенију башту на нивоу општине. Све ове активности спроведене су захваљујући великим напорима запослених који су желели да школа оправда свој надимак «Нова школа» и омогући ученицима што пријатније радно окружење.


У свом тридесетседмогодишњем постојању популарна «Нова школа» је пролазила кроз разне периоде. Неки су били лошији, неки бољи. Али, циљ нам је остао исти – пружити квалитетно основно образовање и васпитање што већем броју ученика и тиме им створити добру полазну основу у даљем образовању. Тај циљ у школи никада није запостављен, иако је некад било тешко стићи до њега. Време у којем живимо је доста захтевно, и пред ученике и пред предаваче поставља све више различитих захтева. Много рада и напора улаже се у постизање резултата о чему сведоче и признања која је школа добила, као што је Златна плакета за изузетне резултате постигнуте у васпитању и образовању ученика коју је добило, поред школе као установе и десет радника школе појединачно. Наши ученици остварују запажене резултате на многим такмичењима, али их овом приликом нећемо набрајати како сеслучајно не би огрешили о некога, јер је списак подугачак.